Eva Berglund Bookz

Spelar bara ordförrådet roll för barnets grammatiska förmåga?

Japp, även detta har våra kära på Wordbank hjälpt till att analysera.

Men faktum är att Christine Cox Eriksson och jag också har gjort något liknande. (Jag är dock lite osäker på om just det kom med i hennes avhandling … titta gärna efter!)

För den ännu icke så initierade så är det i praktiken så att man gör massor av analyser innan man till slut väljer vilka som ska vara med i en publikation.

Nåväl … nog med rundsnack. Det Stanfordgänget och Christine och jag har gjort är att titta på “grammatisk förmåga” i förhållande till ordförråd. Och då visar det sig att för barn med lika stort ordförråd, men olika ålder, så spelar också åldern roll när det gäller hur avancerad grammatik de har. Dvs det är också andra kognitiva faktorer än rent språkliga som påverkar hur avancerat språk ett barn har.

Vi vet inte precis vilka förmågor det handlar om, men en gissning kan vara att det handlar om minne … Alltså, även om ett barn har stort ordförråd är minnet mer begränsat än hos ett äldre barn med samma storlek på ordförrådet. (är idén, vi vet alltså inte).

I varje fall visar nedanstående grafer från Wordbank att ytligt sett ser det så ut. Varför det är så vet vare sig vi eller de. Man skulle behöva tillägga andra typer av mått för att reda ut den saken.

Grammatisk förmåga i förhållande till ordförråd och ålder

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail