Eva Berglund Bookz

På WILD

Ja, så är jag på WILD då. Workshop on infant language development. Och jag tänkte att jag ska sprida lite intryck från denna konferens.

Det är en väldigt bra konferens, lagom stor, bra presentationer, fantastiska lokaler, god mat och viktigast av allt … rätt ämne. Heder Lingvisterna i Stockholm som ordnar det hela.

Jag tänkte att mina intryck ska få koka ner till flera blogginlägg innan jag planerar att göra bloggpaus om en vecka sådär när det är dags för sommarlov.

Det första jag ska börja med är första stora föreläsningen som hölls av Alejandrina Cristia från Paris. Den hette Language acquisition: From the lab to the wild.

I föreläsningen talade sig Alejandrina varm för att vi måste jobba för att inkludera naturalistiska data i våra analyser (the wild). På många sätt har vi redan kommit långt när det gäller det, som systemen CHILDES, LENA och också Deb Roys Speechome projekt (som tyvärr inte verkar finnas tillgängligt för andra forskare).

Vi behöver helt enkelt stora och tillgängliga material för forskning, och sättet att få det är genom samarbete. Vi är ju allaredan bra på det vi som sysslar med barnspråksforskning i och för sig. Detta kan kanske låta konstigt för folk som jobbar i andra branscher.

Sen talade hon sig också varm för reliabilitet och för metaanalyser, för hur viktigt det är att mäta effektsize och att använda funnelplots för att att upptäcka publication bias. Alltså, att små studier med slumpmässigt stora effekter tenderar att publiceras oftare än de borde. (Dvs oftare än liknande studier med betydligt blygsammare resultat, vilket leder till att vi kan tro att verkligheten är mer extrem än den är om man har hela bilden.)

Vidare talade Alejandrina om crowdsourcing (och här var jag inte riktigt med på vad hon avsåg men kanske är det att forskare delar på sina data i samarbetsprojekten hon varit med och ordnat) och hon talade om meta-meta-analyser som jag tycker verkar vara riktigt bra, för baserat på totala sammanvägningar av många studier i olika ämnen kan vi på allvar skapa en så bra “teori” som möjligt om hur språkutveckling / kommunikativ utveckling verkligen går till.

Inte minst kan andra faktorer (som minne eller uppmärksamhet) ibland spela större roll för språkutvecklingen än rent språkliga mått.

Hon slog ett slag för samarbetsprojekt som

InVarInf (Individual Variation in Infants/Young children)
InPhonDB (för fonologi)
InWordDB (för ordförråd)

Dessa databaser kallas CAMA vilket utläses som Community-Augmented-Meta-Analysis.

Mycket bra föreläsning och en mycket bra ingång på hur vi på allvar ska kunna utveckla området “utveckling av språk och kommunikation”.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail