Eva Berglund Bookz

Jag skulle också vilja skriva en roman …

… men jag hinner inte.

Känns det igen?

En ung författare som heter Terese Marvelin lyckades i alla fall. Och det kan nog du också göra om du följer de kloka råd som Terese ger här nedan.

TERESE MARVELIN

Terese Marvelin:

Först och främst. Nej, jag har inga barn som tar upp all min lediga tid. Men jag har annat som gör det!

Jag har en familj som vill ha uppmärksamhet och en sambo som jag vill ge all min tid till. Jag har ett heltidsjobb och ett deltidsjobb. Jag tränar fem dagar i veckan och lagar alltid riktig mat. Min micro tar inte emot halvfabrikat. Jag följer många tvserier och ser på mycket film. Jag har inte en enda stund över på min dag. Men jag lyckades ändå skriva en roman och släppa den på eget förlag (Läs: även bokföra, marknadsföra och allt däromkring.)

Vill du skriva en bok så måste du hitta stunder där du kan skriva, så är det bara. Jag tänkte komma med lite tips för dig som känner att du inte har tid. För jag lovar dig, du har tid.

1 Skriv överallt. På toaletten, på bussen, i kön på Ica, hos frisören. Dom flesta har idag alltid en mobiltelefon på sig. Det går jättebra att skriva på den. Strunta i att stava rätt och redigera varje mening. Skriv bara så mycket och så fort du kan. Detaljer är bättre att ta när man kommer hem och sitter vid sin datorn.

2 Skriv på allt. Skulle det komma upp en idé om hur din historia ska fortsätta eller om en vacker mening dyker upp i ditt huvud. Skriv ner det på vad som helst som finns tillgängligt. Mobilen, armen, en post-it, i din kalender, på ett gammalt kvitto. När du sedan kommer hem och sätter dig för att utveckla detta så kommer du att komma in i processen mycket snabbare när du redan har din idé.

3 Skriv i huvudet. Om du inte har möjlighet till papper och penna – skriv så mycket du kan i huvudet. Tänk på vad som ska hända, vem det ska hända, hur det ska utveckla sig och var det ska utspela sig. Spela upp scenerna långsamt i detalj i ditt huvud. Detta kommer också göra att tiden när du sedan hinner skriva ner detta blir mer effektiv. Du har det ju redan färdigt i tankarna, det ska bara utvecklas lite.

4 Skriv samtidigt som barnen aktiveras. När sommaren kommer så vill dina barn leka utomhus. I parken, på lekplatsen eller på stranden kommer dom att ha fullt upp. Då får du passa på att skriva. Ha alltid en iPad eller papper och penna med dig. När dom gör sitt kan du göra ditt. Kom bara ihåg att ha uppmärksamheten på säkerheten kring dina barn samtidigt som du skriver, så du inte går in för mycket i skrivandet och glömmer allt vad ansvar heter.

5 Skriv tillsammans med barnen. När det regnar ute och barnen sliter i dina kläder för att dom har så tråkigt man bara kan ha så har jag ett jättebra tips. Spela teater och lek din historia. Låt dina barn komma på vad som ska hända därnäst i ditt manus. Lek riddare och drake om det handlar om det. Lek detektiver om du skriver en deckare. Möjligheterna är oändliga och barn har en fantastisk fantasi och kan få din story att lyfta till höjder du inte visste var möjliga.

6 Finns det ingen tid över huvud taget? Jag tror inte att det är möjligt men om du vill hålla fast vid att det inte finns en sekund över så måste du inse att det bara finns ett alternativ. Du måste ta dig tid. Du måste välja bort något annat och lämna ansvaret för allt som står i vägen till någon annan ett tag. På en vecka har du 168 timmar. Ta en enda liten timme av dessa till dig själv och ditt skrivande. Låt 167 timmar gå till alla dina ”måsten” och ta 1 till dig själv. Lås in dig i ett rum eller sätt dig på biblioteket och skriv allt vad du har under denna timme. Låt fingrarna blöda. Kombinera detta med tips nummer 3. Tänk på din story under 167 timmar och skriv på den under 1 timme. Du kommer inte att skriva en roman på en månad enligt denna metod. Men du kommer kanske att skriva mer än vad du gör just nu?

7 Jag uppmanar inte till detta, MEN om du är olycklig, och det enda du vill göra är att skriva och ditt j*vla skitjobb står i vägen för det. Säg upp dig då. Vi måste njuta av varje dag i livet och om ditt arbete gör dig olycklig för att du inte kan skriva, gör något åt det då. Gift dig med en rik shejk och skriv för allt vad du har. Nä, skämt åsido, men rationellt tänkande är inte min grej. Min grej är att leva fullt ut, oavsett vad som krävs för att göra det.

Boken som blev resultatet av allt mitt slit heter ”Var lugn, allt är i sin ordning.”
Du kan köpa den billigast på http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9789198222104
Alternativt maila mig på info@teresemarvelin.se för att köpa ett signerat exemplar.
Jag har en hemsida (http://www.teresemarvelin.se) och en facebooksida (http://www.facebook.com/teresemarvelin) där du kan följa mig om du är nyfiken på att läsa mer om mig och mitt skrivande.

OMSLAG

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail