Eva Berglund Bookz

Höstaktiviteter – romanskrivande

Nu börjar hösten lida mot sitt slut och jag har inte varit så aktiv här. Det finns huvudsakligen två anledningar till, den ena, att jag åter är tillbaka på jobbet, och den andra att jag skriver på en ny roman.

Höstens ämne till roman har jag tänkt på länge, och det är att i romanform beskriva händelserna kring när Gustaf IV Adolf avsattes från tronen. Det var en svensk statskupp bara två decennier efter franska revolutionen och det är ett ämne som inte behandlats särskilt ingående under min skoltid vad jag kommer ihåg.

Nåväl, jag har alltså studsat 200 år framåt i historien sen min förra roman, “Förrädare” och det är en helt annan historisk situation med åtskilligt mer av källmaterial att förlita sig på. Precis som förra gången har romanskrivandet medfört en omvärdering av min syn på historien och, som jag tror, en fördjupad förståelse för människornas liv i början av 1800-talet.

Huvudpersonen är en fiktiv salongsvärdinna vid namn Lalla Fogelsong, som umgås i Stockholms alla kretsar och som därför har en fantastisk förmåga att få insyn i de dagsaktuella skeendena under dessa dramatiska år.

Planen för våren är att så smått återuppta utgivningen av språkstimulerande material när vädret ljusnar igen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail