Eva Berglund Bookz

Gluten, autism och språk?

För länge sen, sådär 1998 tror jag det var, skrev jag en liten rapport i en rapportserie på psykologiska institutionen, Stockholms universitet om barn med Down syndrom och ytterligare funktionshinder. Anledningen var att vi fått möjlighet att analysera språket hos en stor grupp barn med Down syndrom.

Det visade sig att många barn med Down syndrom har ett antal olika funktionshinder förutom själva utvecklingsstörningen (som förstås har mest betydelse för försenat språk).

Det märkliga var att bland alla listade problem dök glutenintolerans upp som ett som tycktes ha något att göra med språkutvecklingen. Även om det var 3-400 barn vi undersökt så var detta ett litet fynd som jag noterade lite vid sidan av, och som sagt skrev en liten rapport om men inte publicerade i övrigt.

För 1 1/2 år sedan var vi på studieresa i USA i Madison Wisconsin på Weisman center och då fick jag för första gången klart för mig hur vanligt det var med autism i samband med Down syndrom, något som jag inte fattat tidigare och inte heller då la jag ihop två och två.

Idag så postade en vän som jobbar på Attention en artikel från SvD där en docent på Karolinska, Susanne Bejerot, pekade ut de nyvunna kunskaperna om sambanden mellan olika immunologiska sjukdomar och psykiatriska tillstånd. (från dec. 2013)

Ungefär vart fjärde barn med autismspektrumtillstånd har en tarmvägg med ökad genomsläpplighet och vid både schizofreni och autismspektrumtillstånd är nivåerna av antikroppar mot gluten förhöjda. Det finns rapporter om att vissa dieter kan minska symtom hos barn med autismspektrumtillstånd men hitintills är det endast vid adhd som dietbehandling bevisligen är effektiv.

Och nu kanske polletten trillat ner hos mig.

Och det jag tänker är att barn med Down syndrom bör undersökas vad gäller Glutenintolerans (om det inte redan sker) för den kan kanske bidra till autistiska tillstånd och därmed ytterligare problem med språk och kommunikation.

(Ja, jag spekulerar, men jag tycker inte att jag är fullständigt ute på svagisen).

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail