Eva Berglund Bookz

Den viktiga läsglädjen, hur lockar vi fram den?

Jag tycker det är kul att erbjuda plats för gästbloggare och dagens gäst är Vanja Persson som berättar om varför hon skriver barnböcker. Varsågod, Vanja!

IMG_3807

Jag har alltid älskat att läsa. Jag lärde mig tidigt (tack Fem myror är fler än fyra elefanter!) och böcker och skrivande har varit en självklar del av mitt liv sedan dess. Trots (eller tack vare?) att jag haft så lätt för att läsa har jag alltid varit medveten om att det inte är så självklart för alla samtidigt som jag önskar att alla barn ska få tillgång till den magiska värld som böcker är för mig.

Första gången jag på allvar funderade över vad jag kunde göra på det här området var för några år sedan när ett barn i bekantskapskretsen tragglade med att lära sig läsa ordentligt. Han kunde visserligen läsa hyfsat, men intresset fanns inte och skolböckerna lockade inte. Jag hade redan då drömmar om att bli författare och kom på idén att skriva en berättelse där barnet hade huvudrollen och där han skulle känna igen sin egen vardag – förutom att det i den här vardagen även fanns en magisk drake som hittade på en massa äventyr med barnet i boken. Drakägget blev ingen lysande bok, men för just det barnet blev det en chans att få läsa något som verkligen intresserade honom. Och förhoppningsvis var det en hjälp på vägen till mer flytande läsning.

Numera tänker jag alltid på att mina böcker ska vara lätta att läsa och stimulera språkinlärningen oavsett om det är barnet själv som ska läsa eller någon vuxen som läser högt. När jag skrev mellanåldersboken Det gömda huset valde jag medvetet att hålla den relativt kort, just för att även barn som tycker det är jobbigt att läsa ska få känna tillfredsställelsen att kunna läsa en hel bok.

I min senaste bok, Morfars tofflor (liksom i Rabarbertjuven som är den första om detektiven Liam), är rytmen viktig plus att jag jobbar mycket med upprepningar. Förhoppningen är förstås att mitt arbete för att göra böckerna lättlästa inte ska märkas för läsarna, utan att det bara är en rolig läsupplevelse. Att barnen hittar den magiska världen av böcker samtidigt som de lär sig läsa ☺

Om du vill lära dig mer om Vanjas författarskap så besök hennes sida http://www.magicwonders.se

Och här är omslaget till Vanjas senaste bok

magic-wonders-morfars-tofflor-plano_webb (1)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail