Eva Berglund Bookz

Är det trotsåldern?

Är det viktigare att säga “nej” än att säga “ja”?

Tittar man på resultaten från SECDI och våra svenska barn så är svaret otvetydigt “ja” (dvs det är viktigare att säga “nej”).

Och det är nu inte så att våra svenska barn är ovanligt trilska utan det ser likadant ut för amerikanska barn, för kroatiska barn, och för mexikanska barn exempelvis.

Om man nu (som jag) undrar när trotsåldern infaller (eftersom barnen protesterat mer eller mindre hela tiden) så kan man ju kanske lista ut när genom att titta på när ord som kan användas till protest, i detta fall “nej” och “inte” är särskilt vanliga. Det har jag gjort i “Göteborgsmaterialet, alltså Strömqvists och Richtoffs barn. Men för att förenkla lite för mig har jag bara tittat varannan månad mellan 18 och 30 månader – alltså mellan 1 1/2 och 2 1/2 år.

Det visar sig att dessa barn har lite olika protestprofiler. Anton, Harry och Tea är “nej” sägare medan Bella och Marcus hellre protesterar med hjälp av ordet “inte”

Placeringen av ordet “inte” i svenska satser är speciellt spännande och värt en liten utredning och hur Strömqvists och Richtoffs barn gör med detta får jag väl åstadkomma till i ett framtida inlägg.

Högsta frekvensen av protestord bland dessa fem barn inträffar i varje fall vid ca 28 månader och då får jag väl utse just precis denna tidpunkt till “trotsåldern”.

(Såklart kan det variera för olika barn 😉 )

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail